AYAM GORENG TEPUNG BEREMPAH
Tuesday, April 13, 2010 | (0) Leave A Comment
BAHAN-BAHAN
6 ketul ayam
1/2 camt serbuk kari ikan
1 camb serbuk sup adabi
1/2 camt lada sulah
sedikit garam
1.Gaulkan semua bahan dan perapkan selama beberapa jam atau semalaman didalam fridge
11/2 cawan tepung gandum
11/2 camb serbuk sup adabi
1/2 camt serbuk kari
sedikit garam dan lada hitam
1 biji telur
1/2 cawan susu(fresh milk)
CARA MEMBUATNYA:
1.Campurkan semua bahan kecuali telur dan susu didalam satu plastik bag,ikatkan plastik bag dan goncangkan sehingga rata campuran tepung dan rempah.
2.Masukkan 3 ketul ayam kedalam beg plastik dan goncangkan,pastikan semua disaluti tepung.
3.Pecahkan telur dan pukul sedikit,masukkan susu,kacau sehingga rata.Keluarkan ayam dari plastik bag tadi dan balik-balikkan didalam campuran telur dan susu.
4.Masukkan kembali kedalam plastik yang berisi tepung tadi,goncangkannya sehingga semua ayam disaluti tepung.
5.Keluarkan dari plastik bag,ketukkan sedikit supaya lebihan tepung jatuh dan gorengkan dalam minyak panas yang agak banyak dengan api yang sederhana.
6.Bila garing,angkat.Toskan minyaknya dan hidang.
Labels: Ayam


