IKAN KEMBUNG MASAK TAUCU
Monday, April 12, 2010 | (0) Leave A Comment
Ini adalah salah satu masakan kegemaran kami sekeluarga.Kalau bulan puasa memang berselera betul.Masakan ini masam,masin dan manis kena "sama naik",kalau tak memang tak sedap jadinya.Kalau disimpan semalaman lagi sedap.Boleh juga dimasukkan timun,dipotong baji dan dibuang tengahnya.
BAHAN-BAHAN
6 ekor ikan kembung-saiz sederhana(boleh juga gunakan ikan tenggiri atau ikan tongkol)
sedikit garam dan serbuk kunyit
1/2 cawan taucu masin
1 in halia-diracik halus
6 biji bawang putih-gunakan saiz kecil dan dipotong dua
1 biji bawang besar-dibaji enam bhgn
3 butir cili hijau/cili merah-dibelah dua
asam jawa sebesar bola ping pong + 1/2 cawan air
1 camb gula
3 1/2 cawan air panas mendidih
CARA MEMBUATNYA:
1.Bersihkan ikan.Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.Gorengkan.
2.Tinggalkan 4 camb minyak gorengan ikan tadi didalam kuali,tumiskan bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3.Masukkan bawang besar dan cili,masakkan sebentar.Masukkan taucu,kacau sekejap dan masukkan air.
4.Campurkan air asam jawa dan gula.Biar mendidih 5 minit dan masukkan ikan,masakkan 5 minit lagi dan angkat.Hidangkan.
Labels: Ikan


