KAILAN GORENG IKAN MASIN
Tuesday, April 6, 2010 | (0) Leave A Comment
Sayur ini ialah antara sayur kegemaran anak-anak saya,sangat mudah dimasak tapi kalau masak terlampau lama tak sedap jadinya.Ikan masin tenggiri paling sesuai digunakan,disini selalunya ikan masin yang dijual sudah siap dipotong,selebar 1 cm biasanya di jual dengan harga rm 1.
BAHAN-BAHAN
200 gm kailan
sehiris ikan tenggiri masin selebar 1 cm
1/2 biji bawang besar-dimayang
3 ulas bawang putih-diketuk dan didadu kasar
1 camb sos tiram
3 camb air
3 camb minyak
CARA MEMBUATNYA:
1.Panaskan minyak,goreng ikan masin.Bila setengah masak pecah-pecahkan,biarkan dalam kuali tapi
ditolak ketepi.
2.Masukkan bawang putih dan bawang besar,masak sehingga kuning.Tolakkan ikan masin ketengah kuali.
3.Masukkan sayur,gunakan api yang besar sekali,kacau sentiasa.Campurkan sos tiram dan air kacau
sekejap dan angkat.
Labels: Sayur


