Dari Dapur Mak Cik Jah
+ Follow or Dashboard


SUP TOM YUM CAMPUR
Tuesday, April 6, 2010 | (0) Leave A Comment


Sup ini memang menjadi kegemaran saya,yang ini versi kuah putih.Kebanyakkan paste tom yum yang dijual dipasaran agak pahit rasanya,nak beli yang dibuat dari Thailand tidak ada tanda halal,nak buat sendiri malas,hee...hee.. sebenarnya nak buat paste tom yum bukannya susah tapi disebabkan ada virus malas susah nak cakap.

BAHAN-BAHAN

2 lt air
sedikit tulang ayam
2 batang serai-dititik
6 biji cili padi-dititik
1 in lengkuas-dititik
1 biji tomato-dipotong baji(6 bhgn)
1 biji bawang besar-     "
sedikit akar daun ketumbar-dibersihkan dan dititik
3 camb sos ikan
2 helai daun limau purut
3 biji limau nipis-tapis jusnya
sedikit daun ketumbar
1 cawan isi ayam -didadu
3 ekor sotong-dipotong bulat
6 ekor udang-dibuang kotoran belakang

CARA MEMBUATNYA:

1.Rebus tulang ayam dengan sebatang serai,3 biji cili padi,lengkuas,setengah biji tomato, batang daun ketumbar dan setengah bawang besar.Renihkan dengan api kecil selama 15 minit atau lebih.

2.Masukkan sos ikan,jus limau dan juga lebihan serai,lebihan cili padi,lebihan tomato dan lebihan bawang besar.Didihkan sebentar,letakkan sedikit gula,rasakan masam,manis dan masin.Kalau tak cukup tambah apa yang patut.Masukkan isi ayam,biar mendidih.Akhir sekali masukkan udang dan sotong.

3.Biar mendidih sekejap,masukkan daun limau purut dan angkat.Keluarkan akar ketumbar.Hidangkan.
Tabur dengan daun ketumbar.

*Kalau mahukan kuah agak pekat,keluarkan tomato dari sup dan dikisar hancur,masukkan kembali
kedalam sup dan didihkan.Lakukan sebelum memasukkan ayam.Gunakan buah tomato yang ranum.

Labels:


Older Post | Newer Posts